Qurkies | FAQ

Passen Qurkies op Duplo?

Qurkies zijn 100% te combineren  met de originele Duplo®. We hebben uiterste zorg besteed aan de passing van de blokken. Duplo® is bijna onbreekbaar, zelfs de natuur krijgt het niet kapot. Als je plastic blokken hebt, gebruik ze dan of recycle ze. Het is zonde om ze weg te gooien. Qurkies zijn niet compatibel met de kleinere Lego-onderdelen.

Zijn Qurkies veilig?

Qurkies is gecertificeerd volgens de EU-speelgoednorm (NEN-EN71) voor de leeftijd waarvoor het bedoeld is 3+. Het natuurlijke kurkmateriaal is volledig onschadelijk. Qurkies zijn niet geschikt voor onze kleinste kinderen (onder de 3 jaar) aangezien deze kinderen geneigd zijn speelgoed in hun mond te stoppen, wat kan leiden tot losbreuk van stukken en mogelijk verstikkingsgevaar.

Zijn Qurkies hygiënisch?

Kurk heeft antibacteriële en antiallergeen stoffen vanuit de natuur. En ze zijn goed schoon te maken; u kunt ze afspoelen met lauw water of afnemen met een vochtige doek. Het wordt afgeraden om Qurkies uit te koken, of in de vaatwasser te stoppen. Kurk krimpt door heet water en dat heeft invloed op de passing. Zie het als het wassen van uw favoriete T-shirt.

Zijn Qurkies waterbestendig?

Qurkies drijven. Het is dolle pret om in bad een boot te bouwen. Kurk is echter een natuurlijk materiaal dat water absorbeert en weer los laat. Als het water absorbeert zwelt de kurk en wordt het sponzig. Het is mogelijk om Qurkies te gebruiken in bad, maar het wordt aangeraden om ze daarna droog te maken en niet langer dan nodig in water te laten. De blokjes kunnen verkleuren (donkerder worden) als ze gebruikt worden in bad. 

Zijn Qurkies tuin-proof?

Qurkies kunnen gerust gebruikt worden in de tuin. Als Qurkies langduring in de zon liggen kunnen ze echter krimpen, wat invloed heeft op de passing. Het wordt aangeraden om ze na buiten gebruik weer op te bergen. De blokjes kunnen verkleuren (lichter worden) onder invloed van zonlicht.

Zijn Qurkies er in kleuren?

Qurkies wil de prachtige natuurlijke uitstraling van de kurk benadrukken. We begrijpen ook dat kleur een belangrijk element is bij speelgoed. Daarom is Qurkies bezig met de ontwikkeling van blokjes met natuurlijke kleuren. In de tussentijd kunt u uw blokjes zelf inkleuren met viltstiften.

Wat is kurk?

Cork is een geweldig materiaal. Om kurk te oogsten, wordt de schors van de Quercus Suber (de kurkeik) als een soort jas uitgetrokken, die vervolgens weer aangroeit door een uniek natuurlijk proces. De boom wordt dus niet gekapt. Het oogsten van kurk is een zeer delicaat proces en wordt volledig met de hand gedaan. Een kurkboom kan voor het eerst worden geoogst als hij 25 jaar is, en daarna slechts één keer in de 9 jaar. Een volwassen kurkboom groeit ongeveer 2 Qurkies per dag.

Is kurk milieuvriendelijk?

Kurk is een van de meest milieuvriendelijke materialen op deze planeet. De kurkschors is als een spons voor CO2. Gestripte kurkbomen absorberen 4x meer CO2 door het oogsten. De jaarlijkse CO2-opname door de kurkbossen komt overeen met de uitstoot van 3.000.000 auto's. Kurkbossen worden daarom ook wel 'De long van de Middellandse Zee' genoemd. Eén Qurkie bespaard ongeveer 68gr CO2 ten opzichte van een plastic blok.

Is kurk duurzaam?

Kurkbossen zijn een van de weinige voorbeelden van volledig duurzame bosbouwexploitatie. Ze zijn economisch duurzaam, vanwege de hoge marktwaarde van kurk. Qurkies dragen dus bij aan het behoud van kurk. In de wijnindustrie worden natuurlijke fleskurken meer en meer vervangen door plastic. Qurkies doet juist precies het tegenovergestelde; plastic vervangen door kurk.

Is kurk recyclebaar?

Kurk kan heel goed worden gerecycled. Qurkies worden gemaakt van het afval en restanten van de fleskurken productie. Ook gerecycleerde kurk kan worden gebruikt om Qurkies te produceren. Cork-recyclepunten variëren per land. In Nederland zijn deze inzamelpunten echter nog schaars.

Hoe wordt kurk verwerkt?

Van de kurkschors wordt alles gebruikt. Geoogste kurk wordt eerst gedroogd in de mediterrane zon en gereinigd. De kern van de schors wordt gebruikt voor fleskurken. De buitenste lagen en overgebleven materiaal worden vermalen en samengeperst om weer een nieuw kurkblok te vormen. Dit wordt geagglomereerde kurk genoemd. Alle stofdeeltjes die overblijven bij de bewerking worden gebruikt als een bron van energie om de fabriek te verwarmen. Qurkies zijn gemaakt van geagglomereerde kurk.

Hoe werkt Qurkies personaliseren?

Als startpunt nemen we altijd een '14 Kurk Blokken' pakket en bouwen daar een muurtje van. We stempelen dit muurtje vervolgens handmatig met niet giftige zuurvrije inkt op waterbasis. Er is keuze uit diverse afbeeldingen + een zelf te kiezen naam van maximaal 8 letters.

© 2018 - 2023 Qurkies | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel